Metallurgisch

E-SIC / TOPSIC® siliciumcarbide wordt gebruikt als bron van silicium en koolstof voor gietijzer, met weinig onzuiverheden vergeleken met andere bronnen van silicium en koolstof.

Dit siliciumcarbide vergroot ook de kiemvorming van het gietijzer en daarmee de eindkwaliteit van het gietijzeren product, en verlaagt daarnaast de proceskosten. Dit siliciumcarbide is daarom een uitstekende alternatieve bron van silicium en koolstof in gietijzerproductieprocessen.
SiC wordt ook gebruikt voor deoxidatie en voorbehandelingen in staalgieterijen en staalfabrieken. Het kan in BOF/LD-converters worden gebruikt als energiebron dankzij de exothermische reacties tijdens de behandeling.

Een aantal voordelen van TOPSIC®:

  • De hoge zuiverheid van TOPSIC® zorgt voor een lagere vervuiling met restelementen die schadelijk zijn voor gietijzeren producten
  • Waar ferrosilicium bij circa 1.220°C smelt en snel vloeibaar wordt, blijft siliciumcarbide langer beschikbaar, wat ook zorgt voor een betere kiemvorming van het metaal
  • SiC kan de kwaliteit van gietstaal verbeteren doordat er minder aluminium nodig is voor deoxidatie
  • Voorbehandelingsmiddel dat zorgt voor gietijzeren producten van betere kwaliteit
  • SiC heeft lagere gehaltes Al, N en H, wat zorgt voor minder gaatjes, scheuren en porositeit
  • SiC voorkomt lagere onderkoeling waardoor er voornamelijk type A-grafiet gevormd wordt

Het formaat van de siliciumcarbidekorrels is doorgaans 0 x 10 mm, 1 x 10 mm. Dit materiaal heeft een zwarte verkleuring en wordt gebruikt in inductieovens en gietpannen. De zuiverheid kan variëren van 70% tot 90%, afhankelijk van wat er voor een bepaalde toepassing in de gieterij nodig is. Dit materiaal wordt gebruikt aan het begin van het samenstellen van de metaalpartij, bij voorkeur in de buurt van het staalschroot of in de metaalstroom. Brokken of briketten worden gebruikt in koepelovens.